Vrijeme:
Anketa
Pozdržavate li ulazak RH u EU?
Izdvojeno
anketa
Nema zapisa.
aa
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, siječanj 30, 2012


Višnja Starešina i prof. Mladen Ančić o Herceg-Bosni, HVO-u, suđenju šestrorici bh. Hrvata u Haagu.
"Bez Herceg-Bosne i HVO-a mi bismo (Republika Hrvatska op.a.) danas živjeli u Trećoj Jugoslaviji s Republikom Srpskom Krajinom"

(torpedo - Mi-Hrvati.bloger.hr)

mi-hrvati @ 22:27 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 27, 2011

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine u Mostaru je obilježena 18. obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.  Tom prigodom predstavnici HNS-a i izaslanstvo utemeljitelja Herceg-Bosne položili su vijenac kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega su upriličena izlaganja o povijesnim i aktualnim političkim prilikama u BiH.

Govoreći o obljetnici, predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović uputio je iskrene čestitke svima onima koji drže do dana utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kazavši kako je danas dan prisjećanja na sve ono što se događalo proteklih 18 godina, kao i dan prisjećanja na sve one "koji danas nisu s nama". "Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i onima koji su podnijeli žrtve za ovaj projekt", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, istaknuvši kako je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta, ugrađena u same temelje BiH od Washingtona do Daytona, te temelj prava Hrvata da danas obrane svoje pravo na BiH. 

U svom obraćanju predsjednik Hrvatske zajednice Herceg - Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako se od vremena utemeljenja Herceg - Bosne do danas politika Hrvata nije bitno mijenjala, te da se ona uglavnom svodi na to da je Bosna i Hercegovina hrvatska zemlja jednako kao srpska i bošnjačka, te da Hrvati u Bosni i Hercegovini žele živjeti, ostati i opstati, ali samo kao jednakopravan narod u svakom pogledu. "Razni manipulatori i uzurpatori hrvatskih prava danas nastoje ove legitimne i časne ciljeve proglasiti rušenjem BiH, ali Hrvati neće niti trebaju mijenjati stav da je BiH moguća i poželjna samo kao zajednica tri potpuno jednakopravna naroda i svih građana koji u njoj žive", kazao je između ostalog Vladimir Šoljić.

U sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne, upriličen je okrugli stol na temu "Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH - stanje i perspektive". Na okruglom stolu su govorili Ivo Miro Jović, Rudo Vidović, Željko Raguž, Zvonimir Ribičić i Tvrtko Milović. Moderator okruglog stola bio je Ivan Baković.

mi-hrvati @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 46 | Prikaži komentare
utorak, travanj 19, 2011

Izborom Predsjedništva te usvajanjem Rezolucije Hrvatski narodni sabor, osnovan 2001. u Novom Travniku, okončao je danas svoje četvrto zasjedanje u Mostaru. Za predsjednika Sabora izabran je predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović, dok su za članove Predsjedništva izabrani predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić, te najbliži Čovićevi i Ljubićevi suradnici Niko Lozančić i Borjana Krišto, odnosno Martin Raguž i Perica Jeelečević. Za članove predsjedništva izabrani su i predsjednici još 8 manjih hrvatskih stranaka. Donesena je odluka o formiranju Glavnog vijeća, za čijeg je predsjednika izabran Božo Ljubić, kao glavnog političkog, izvršnog i kordinirajućeg tijela HNS-a.Najvažniji dokument usvojen na današnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora je Rezolucija u kojoj se izražava privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, osuđuje nezakonito i neustavno uspotavljena vlast u F BiH, te iskazuje opredjeljenje za izgradnju samupravljive, decentralizirane i demokratske BiH kao države tri ravnopravna naroda.

Što sadrži Rezolucija?

Rezolucija  koja se sastoji od 11 točaka, uz ostalo, "osuđuje i odbacuje grubo gaženje izborne volje hrvatskog naroda u BiH iskazane na posljednjim općim izborima u listopadu 2010. na kojima je po drugi put većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH".


U Rezoluciji se nedopustivim ocjenjuje djelovanje skupine stranaka u FBiH, koje su "kroz pokušaj dokidanja Doma naroda Parlamenta FBiH kao ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH, dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti FBiH".


Rezolucija navodi kako je neformiranjem Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH kao jedine ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u FBiH, jedina zaštita vitalnih interesa hrvatskog naroda u FBiH prestala postojati. "Na taj način hrvatska izborna politička volja je zanemarena i na kraju poništena, a što je dovelo do uspostavljanja nezakonite, neustavne i hrvatskom narodu neprihvatljive vlasti u FBiH", ističe se u dokumentu.

U Rezoluciji se posebice štetnim smatra suspendiranje ustavnih i zakonitih tijela za provedbu slobodnih i demokratskih izbora u BiH, čime je, kako se navodi, načinjena nenadoknadiva šteta po razvitak demokratskih odnosa, doveden je u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općinskih izbora.

U Rezoluciji se pozivaju svi politički subjekti u BiH na vraćanje u ustavne i zakonske okvire, te puno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta unutar sva tri konstitutivna naroda,, Također, "politički subjekti i pojedinci koji su volju svog naroda zanemarili i zatrli, a imaju ambicija i pretenzija predstavljati hrvatski narod u BiH", pozivaju se na "pokajanje, povratak u okrilje svog naroda, te jedinstvo i zajedništvo dok svom narodu nisu počinili još veću i nepovratnu štetu".
Hrvatski narodni sabor na poseban način smatra odgovornim dio institucija međunarodne zajednice u BiH, koje su svojim, kao se u Rezoluciji navodi, nepravičnim i pristranim djelovanjem bile jednim od uzročnika postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u BiH. HNS apelira na predstavnike međunarodne zajednice da zauzmu nepristran i pravičan odnos prema svim narodima BiH, da iskoriste svoj autoritet i ovlasti da proces odlučivanja vrate u ustavne i zakonske institucije te na taj način omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri konstitutivna naroda.

HNS u Rezoluciji  ističe da se svakodnevno nastavlja obespravljivanje hrvatskog naroda.

"Stoga toga Hrvatski narodni sabor smatra da samo temeljita reforma Ustava koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju zasnovanu na više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može da osigura stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH", navodi se u rezoluciji.

HNS smatra da su neophodne i ključne za život hrvatskog nacionalnog bića u BiH izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

U Rezoluciji se navodi da Hrvatski narodni sabor izražava spremnost da na načelima pune ustavne i institucionalne ravnopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svim građanima u BiH gradi sigurnu, stabilnu, samoodrživu i europski orijentiranu BiH.

U rezoluciji HNS obvezuje sve izabrane hrvatske dužnosnike i političke predstavnike na dosljedno poštivanje političke volje hrvatskog naroda BiH, uz punu provedbu dokumenata hrvatskog naroda.

Tijekom današnjeg zasjedanja utemeljene su institucije HNS-a BiH i to Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Za predsjednika HNS-a BiH izabran je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a za predsjednika Glavnog vijeća izabran je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Na današnjem Hrvatskom narodnom saboru okupilo se oko 500 izaslanika od 632 pozvana izabrana dužnosnika iz deset stranaka s hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, HSS BiH, Ujedinjena HSP, Demokratski centar BiH, Hrvatski pravaški blok BiH, HSP dr. Ante Starčević Herceg-Bosne), koji su na lokalnim i općim izborima 2008. i 2010. godine izabrani u općinske, gradske, županijske, entitetske i državne institucije.

Sabor je sazvan, kako su istaknuli organizatori, zbog konstantnog dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, što je kulminiralo uspostavom vlasti na razini Federacije BiH bez predstavnika dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH i HDZ-a 1990

-Hrvatski narodni sabor smatra kako samoo temeljita reforma ustava koja će osigurati  institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno teritorijalnu organizaciju, koja će uključivati federalnu jedinicu s hrvatskom većinom može osigurati istinsku jednakopravnost hrvatskog naroda, jedna je od ključnih točaka rezolucije.

Usvajanju rezolucije prethodila je kraća rasprava, a posebno oštar u osudi politike SDP-a bio je predsjednik HKDU-a BiH Ivan Musa. On je politiku SDP-a čijg je predsjednik< nazvao Zlajoglu usporedio s politikom Slobodana Miloševića.
Čović: Dvoentittska BiH nodrživa

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako su se bh Hrvati danas opredjelili za samoodrživu, europsku BiH u kojoj će Hrvati biti jednakopravni s druga dva naroda.

-Danas želimo poslati poruku domaćoj i svijetskoj javnosti o potrebi da se BiH uredi po mjeri sva tri njezina suverena  naroda, odnosno da je ovakva dvoentitetska BiH  neupravljiva, neodrživa i za Hrvate neprihvatljiva, te stvoriti ambijent u kojem će birači iz sva tri naroda kada izlaze na izbore biti sigurni da će ih u vlasti predstavljati oni koje su oni izabrali, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
Ljubić: Bez stabilne BiH nema stabilne regije

Današnji sabor donio je odluke koje će osigurati jednakopravnost Hrvatima i stabilnost Bosni i Hercegovini, kazao je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić. On je dodao kako od stabilne BiH ovisi i stabilnost regije te da današnji skup u Mostaru ima za cilj doprinijeti stabilnosti regije.

Uoči zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora mogle su se čuti i optužbe kako dva HDZ-a ovim činom dijle BiH. Prof zagrebačkog sveučilišta dr Zdravko Tomac odbacuje takve optužbe. -Upravo politika SDP-a i stranaka okupljenih oko Platforme ide na ruku velikosrpskoj politici podjele BiH, a ne politika bh Hrvata, izjavio je dr Tomac, te dodao kako bez ravnopravnsoti Hrvata nema stabilne BiH:

Sabor pratilo 130 novinara i snimatelja

Današnji skup u Mostar privukao je iznimnu medijsku pozornost u Mostaru, o čemuu svijedoči podatak da ga je pratilo pratilo 130 novinara iz zemlja i inozmstva.


Mi-Hrvati / Dnevnik.ba

mi-hrvati @ 21:53 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
Da li je kasno za istinu?

Ponekada, riječi ne mogu ni izbliza opisati ono što osjećate. S druge strane, ponekad, rekli biste puno toga, ali se ipak suzdržite do trenutka kada vam glava postaje hladnija. No, može li se nakon ovakvih stvari (p)ostati hladan? Da li se ima smisla više živcirati i uznemiravati zbog borbe s vjetrenjačama ili u tom slučaju treba poduzeti nešto drugo? Puno je pitanja, a još više odgovora. Svi su oni nažalost nastali zbog hrpe laži, nastalih u gradu koji samim spomenom svoga imena ne miriše na dobro. Haško prokletstvo il ti ga čisti politički sud križ je koji je zapao one koji su oslobađali svoju Domovinu.

Oslobađanje Domovine = Udruženi zločinački pothvat!??

Zamislite, oslobađanje vlastitog teritorija naziva se udruženim zločinačkim pothvatom. Sama ovakva konstatacija nema veze s logikom i zdravom pameti. Ako se u obzir uzmu Brijunski transkripti, kao najjači dokaz tužiteljstva onda se vidi što je temelj presude tužiteljstva – transkript nastao nekoliko dana prije „Oluje.“ Udruženi zločinački pothvat za nekoliko dana ne bi uspjele niti teoretski pripremiti niti najveće sile svijeta, tako da je o takvome nečemu suvišno razgovarati.

Kako je osuđenim generalima, sigurno su se upitali mnogi, no pitamo li se kako je i njihovim suborcima i svim istinskim hrvatskim braniteljima? Hoće li se ti ljudi pred svojom djecom sramiti što su sudjelovali u Domovinskom ratu, što su uzeli puške u ruke dok su se drugi bogatili… Ionako su ih neki uvijek nazivali naivnim budalama, sad su takvi konačno dočekali svojih pet minuta da se naslade. Hoće li sve nas za deset ili dvadeset godina biti sram reći da smo Hrvati, hoćemo li strahovati da nas neki stranac ne bi nazvao pripadnikom zločinačke nacije i naroda?

„Hrvatska vidje svakojakih čuda, al' ne nađe štrika za toliko Juda“

Kažu da pobjednici pišu povijest. To je u najvećem broju slučajeva i točno. No, pobjednici se ponašaju pobjednički, pobjednik stoji uspravno, a ne snužden i pognute glave. Hrvatski vojnici s obje stranke granice uspravne su glave branili i obranili svoje domove. Ali kasnije oni koji su izabrani od naroda da ih vodi, taj isti narod povedoše u ponore izdaje i sluganske politike. Tako onaj bradati čudak englezima otvori predsjedničke arhive, koje je usput dilao kome je stigao. Vjerojatno mu ni narko karteli ne bi mogli parirati u tom biznisu. Da bar učini uslugu i sebi i nama pa da ostane u Kini. Tamo bi se utopio u milijardu, pa bi njegova misija zla imala manje utjecaja. Sluganski ustrojene i postrojene vlade također se nisu umorile u obrani digniteta Domovinskog rata. Kao da je to većini njih uopće i važno… Kad vlak prođe, džabe ga je čekati!

Da li je moguće izvući narod iz letargije i dubokog nezadovoljstva?

Narod je naivno vjerovao u poštivanje pravde. Očekivana je oslobađajuća presuda za sva tri generala koja su tog 15. travnja sjedali na klupi Haške sudnice i čekali što će im reći sudac. Gotovina i Markač nisu čuli ništa dobro, za razliku od Čermaka. Ljudi su nakon presude ostali u šoku i nevjerici . Svjesni činjenice da su, kao i u svakom ratu na svijetu, počinjeni određeni zločini i da za njih odgovorni trebaju snositi posljedice, nitko takvo nešto ne smije negirati. No, optužiti generale pobjedničke vojske na osnovu dokaza koji nijedan relevantni sud ne uzima kao vjerodostojne, optužiti RH za prekomjerno granatiranje Knina dok za granatiranje Vukovara nitko nije osuđen, izjednačavati Krajinu s Hrvatskom govoreći o međunarodnom sukobu stvari su koje narod bacaju u nevjericu. Za što smo se borili, pitaju se s pravom branitelji, kao i očevi i majke, braća i sestre čiji najbliži padoše za grudu svoje zemlje. Kako nakon svega ohrabriti sve te ljude i reći im da se i dalje treba boriti za istinu, istinu o Domovinskom ratu. Letargija i duboko nezadovoljstvo duboko su se ukorijenili u narod. Mnogi se stoga pitaju da li je kasno i za istinu? Rat je izgubljen, ali bitka ne. Istina i svjetlost su uvijek dio pobjedničke strane, nadamo se da će tako i ostati. Izborimo se za to…

(torpedo - Mi-Hrvati.bloger.hr)

mi-hrvati @ 21:47 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Na braniku Domovine


:hrvatinic  :HercegBosanac 


Trenutno posjetitelja
Brojač posjeta
193431
mihrvati01bloger@net.hr

Slobodno šaljite Vaše kritike, pohvale, prijedloge na e-mail adresu mihrvati01bloger@net.hr. Možete preložiti što bi se po Vama trebalo naći na ovome blogu, a i Vi možete sudjelovati u pisanju članaka tako što ih pošaljete na ovaj e-mail. Sa zadovoljstvom ću objaviti sve što se tiče tematike bloga.

Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Index.hr
Nema zapisa.